Valpförsäkring

valpförsäkring

Valpförsäkring - allt du behöver veta om att försäkra din valp

Att bli ägare till en hundvalp är ett av livets största glädjeämnen. Men med ett fyrbent tillskott i familjen följer också ett stort ansvar. Tillskillnad från sjukvård för oss människor, som över lag är kostnadsfritt, är veterinärvård för en valp något du själv får bekosta. En kostnad som vid en olycka eller sjukdom kan överstiga flera tusen kronor. Och här kommer valpförsäkringen in i bilden.

En vanlig valpförsäkring kostar runt 200-350 kr i månaden och Sverige är det land i Europa med högst andel försäkrade hundar enligt Jordbruksverket. I en undersökning från Konkurrensverket hade 85 % av alla hundägare besökt en veterinär inom 12 månader. Utan valp- och hundförsäkring kostar till exempel behandling för magproblem runt 8 000 kr, ett okänt svalt föremål cirka 11 000 kr att ta bort eller behandling av livmoderinflammation upp till 25 000 kr. Med en försäkring reduceras den kostnaden till ungefär en fjärdedel.

Vad är en valpförsäkring?

En valpförsäkring liknar ofta en traditionell hundförsäkring i sitt innehåll, många gånger är det till och med exakt samma försäkring. Det finns försäkringsbolag som använder sig av begrepp som “valpförsäkring” eller juniorförsäkring” då denna försäkring kan inkludera vissa rabatter. Ofta dras rabatten automatiskt på försäkringspriset under hundens första levnadsår.

Kärnan i en valpförsäkring är oftast veterinärvårdsförsäkringen, som hjälper till att täcka kostnader för medicinska undersökningar och behandlingar om hunden blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Dolda fel är också något som är bra att ha skydd för, vilket syftar på en sjukdom eller defekt som har börjat utvecklas före undersökning av en veterinär men som inte hittades vid veterinärbesiktning.

Vissa hundägare vill även inkludera en livförsäkring, vilken kan ge en engångsutbetalning om din hund skulle avlida innan den nått en bestämd ålder. Detta är ofta ett tillval men kan i vissa fall (bla. hos Hedvig) ingå i försäkringar med större omfattning.

När ska man försäkra sin hundvalp?

Många nyblivna hundägare undrar när det är lämpligast att teckna en valpförsäkring. Svenska Kennelklubbens råd är att göra det så snart som möjligt, helst samma dag som valpen kommer till sitt nya hem. För att få optimalt skydd rekommenderas det att du tecknar en försäkring innan valpen når en ålder av fyra månader. Detta är viktigt för att upprätthålla en kontinuerlig försäkring för valpen; eventuella avbrott kan nämligen minska försäkringens täckningsgrad (skydd).

  • Generellt kan en valp börja försäkras från ungefär 6 veckors ålder, men den exakta åldersgränsen kan variera beroende på det specifika försäkringsbolaget du väljer.

Vilken är den bästa valpförsäkringen?

Den bästa valpförsäkringen kan tecknas hos Lassie enligt oberoende Konsumenternas stora jämförelse 2023. Försäkringsbolaget fick 4,5 poäng av 5 vilket är bättre än välkända försäkringsbolag som Agria Djurförsäkring och Folksam. Vilken försäkring som är bäst till din valp är dock alltid individuellt då flera faktorer som veterinärvårdsbelopp, pris och befintligt försäkringsbolag kan spela stor roll. Om du vill jämföra samtliga försäkringsbolag kan du jämföra hundförsäkringar här.

Lassie hjälper dig jobba skadeförebyggande

Många hundägare gillar Lassies app som är utvecklad i samarbete med veterinärer och djurvårdsexperter. Via appen kan du kan lära dig hur skador och sjukdomar kan förebyggas, ta olika quiz och samtidigt få rabatt på din försäkring, upp till 500 kr per år. Skydd för dolda fel är också viktigt för valpar och detta täcks om valpen undersökts av veterinär innan 120 dagars ålder samt har varit oavbrutet veterinärvårdsförsäkrad innan 120 dagars ålder.

Lassie har också högst ranking ranking av alla djurförsäkringar (4,7 poäng) på Trustpilot i Sverige. Hundförsäkringen finns i tre nivåer, mini, mellan och stor så den kan anpassas efter behov. Det är framför allt skyddet mellan eller stor som har ett omfattande och bra skydd.

Lassie-topplista

Lassie Hundförsäkring

  Dolda fel skydd ingår
  Veterinärvårdsersättning upp till 160 000 kr
  Samla kunskapspoäng (upp till 500 kr rabatt/år)
  Topprankade hos Konsumenternas
 Obegränsat antal samtal till FirstVet ingår

Vad för försäkringsskydd behövs till en hundvalp?

Djurförsäkring påminner om många andra försäkringar på så sätt att försäkringsbolagen ofta erbjuder olika paket eller nivåer av skydd. Från en enklare grundförsäkring upp till heltäckande maxförsäkringar för att kunna passa så många djurägares behov som möjligt.

Den viktigaste delen som tidigare nämt är veterinärvårdförsäkringen som ingår i samtliga av dessa paketen, själva grundskyddet. Med mer omfattande skydd tillkommer sedan medicin, avancerad diagnostik, rehabilitering osv.

Alla har olika behov och vissa hundraser har mer problematiskt sjukdomshistorik än andra. Generellt är det viktigaste att inte stå utan skydd om olyckan är framme. Vad som skiljer sig från många typer av försäkringar är dock självrisken. En djurförsäkring vanligtvis en fast och en rörlig självrisk och den fungerar så här:

  • Den fasta självrisken betalas vid första besöket, därefter har du ett antal fria dagar utan fast självrisk som kallas självriskperiod. Vid upprepade besök behöver du alltså inte betala denna om och om igen. Lassie har 365 dagar vilket är mer än dubbelt så lång tid jämfört med Agria och sina 135 dagar.
  • Rörlig självrisk är en procentuell kostnad som du alltid kommer betala, och beloppet beror på slutpriset hos veterinären. Denna är vanligtvis flexibel och du kan välja mellan 15-25 %.

Frågor och svar om valpförsäkring

Vad kostar en valpförsäkring?

En valpförsäkring kostar oftast någonstans mellan 200 – 350 kr. Hedvig erbjuder hundförsäkringar för under 100 kr men detta är en enklare basförsäkring med högre självrisk. Om du är nyfiken på priser kan du gå till vår sida om billiga hundförsäkringar.

Finns det rabatt för valpförsäkring?

Ja, många försäkringsbolag erbjuder “valprabatt” men detta gäller nästan uteslutande endast första året. Därför rekommenderar vi att kolla på andra typer av rabatter så som samlingsrabatt eller som Lassie har där du får upp till 500 kr rabatt varje år via quiz och kurser som slutförs.

När kan man försäkra en valp?

Det är rekommenderat att försäkra sin valp direkt när du får hem den. Valpförsäkring kan ofta tecknas från 6 veckors ålder, men hos t.ex. Folksam går det att teckna redan vid 4 veckor.

Vilken är den bästa valpförsäkringen?

Enligt Konsumenternas stora oberoende jämförelse erbjuds den bästa valpförsäkringen av Lassie. En försäkring som kan tecknas med upp till 160 000 i veterinärvårdsbelopp samt har bra skydd för dolda fel och en app med kurser och quiz som passar nya hundägare.

Försäkrahunden
Logo