Hundnytt

Hundförsäkring Hundras

Vilken är den bästa hundförsäkringen för din hundras?

I Sverige finns det hela 294 registrerade hundraser. Detta betyder att det finns många väldigt olika hundar med varierande behov när det kommer till försäkring för hunden.

Den här artikeln innehåller de 5 vanligaste hundraserna i Sverige, där vi sedan skrivit ut ett förslag till en hundförsäkring som vi tycker kan passa den specifika rasen.

»  Labrador Retriever
»  Tysk Schäferhund
»  Golden Retriever
»  Jämthund
»  Shetland Sheepdog

1. Hundförsäkring Labrador Retriever

labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador Retrievern har flera gånger blivit utnämnd till världens populäraste hundras och man tror att den kommer från Kanada där fiskare använde den för att simma iland med förtöjningslinan. Rasen tog senare med till England där den blev populär som apportör under jakten.

Hundhälsa
Hälsomässigt så är Labrador Retriever en frisk ras men det är vissa sjukdomar som är specifika för rasen. Problem med höfter och armbågar samt ögon, fetma och hältor förekommer. Trots detta är blir Labrador Retriever ofta mellan 10 – 14 år gammal vilket innebär att det är bra att ha en försäkring där inte ersättningsbeloppet sänks.

Försäkrahunden rekommenderar:
Moderna Dubbel eller Trippel

2. Hundförsäkring Tysk Schäferhund

Tysk Schaferhund

Tysk Schäferhund

Den Tyska Schäferhunden härstammar som namnet antyder från Tyskland där den under medeltiden användes som fårvallare. Eftersom de lämpligaste individerna valdes utför avling så har en hundras med väldigt bra arbetsegenskaper utvecklats.

Hundhälsa
Den tyska Schäferhunden är ligger strax över genomsnittet när det kommer till skaderisk bland försäkringsbolagen. Ofta används hundrasen till arbete och belastas då hårt fysiskt vilket kan förklara varför hundrasen är överrepsenterad för ledproblem. Om hunden används till en typ av arbete så kan det vara bra att teckna en användbarhetsförsäkring som ger ersättning om hunden inte kan utföra sitt jobb som det är tänkt.

Försäkrahunden rekommenderar:
Svedea med tillägg användbarhetsförsäkring

3. Hundförsäkring Golden Retriever

golden retriever hund

Golden Retriever

Golden retriever är en av de vanligaste hundraserna i Sverige och hundrasen är en apporterande fågelhund. Golden retrievern älskar vatten och hunden har ett snällt temperament. Hunden är också intelligent men mångsidig och fungerar väl som en sällskapshund.

Hundhälsa
Golden retrievern är en relativt frisk hundras med bra hälsa, det förekommer ärftliga sjukdomar i rasen men till relativt låg frekvens. Detta gör att det inte krävs något speciellt i försäkringen men eftersom hunden kan bli över 10 år i många fall kan det vara bra att ha en försäkring för hunden där inte försäkringsbeloppet sänks

Försäkrahunden rekommenderar:
Moderna Dubbel eller Trippel

4. Hundförsäkring Jämthund

jamthund

Jämthund

Jämthund är en vanligt förekommande hundras i norden och hundrasen är faktiskt från Sverige. Jämthunden är en av de mest förekommande hundraserna att använda vid älgjakt som ställande hund eller vid löshundsjakt. Trots att hunden har funnits i norden sedan långt tillbaka erkändes den som en hundras först år 1946.

Hundhälsa
Jämthunden som ras anses som frisk även om höftproblem förekommer. Om du använder hunden till jakt kan det vara en bra ide att välja en jakthundsförsäkring.

Försäkrahunden rekommenderar
1. Svedea Jakthundsförsäkring

5. Hundförsäkring Shetland Sheepdog

shetland sheepdog

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog kommer som namnet antyder från Shetlandsöarna där lokalbefolkningen levde på fårskötsel och fiske. Hunden användes med andra ord mycket till arbetet. Hundrasen är mycket följsam, intelligent och gillar att vara människor till lags. Därför används den ofta till agility och andra typer av tävlingar samt inom arbetet.

Hundhälsa
Shetland Sheepdog har inte speciellt många rassjukdomar men det har funnits problem med ögonsjukdomar, felväxande hår och eftersom att hunden gillar att äta kan den bli fet om den inte får motion och lagom med mat. Detta kan leda till problem med lederna. Om du använder den till agility eller bara vill ha en bra försäkring till hunden som täcker mycket och har ett bra pris så har vi en rekommendation.

Försäkrahunden rekommenderar:
Svedea och Svedea med tillägg användbarhetsförsäkring

1 Kommentar
  1. Väldigt bra hjälp! Har Svedea sedan tidigare men ville undersöka för kommande valpen.

Lämna en kommentar