Går det att försäkra en gammal hund?

Gammal hund

En av de vanligaste frågorna som vi på Försäkrahunden får av hundägare är om det är värt eller ens går att skaffa en ny försäkring till en äldre hund. I denna artikel kommer att gå närmare in på vad som gäller, samt titta närmare på försäkringsbolag som erbjuder försäkringslösningar till äldre hundar.

Vad är den högsta åldern för att försäkra en hund?

I Sverige är den vanligaste ålderbegränsningen när det kommer till att teckna en hundförsäkring 7 år och tidigare gällde detta nästan samtliga försäkringsbolag. Idag har som tur är många försäkringar ändrat sina villkor och det finns gott om alternativ för den som har en hund som är äldre än så. Det finns till och med försäkringsbolag som inte har någon begränsning när det kommer till ålder.

Om du har en hund som är under 7 år kan du välja att teckna vilken försäkring du vill, samtliga försäkringsbolag erbjuder nämligen försäkringar till dessa hundar. Gå enkelt in på jämför hundförsäkring för att se samtliga försäkringsbolagen på den svenska marknaden.

Om din hund är 7 år eller äldre?

Om din hund är 7 år eller äldre kan du vara lugn, det finns fortfarande försäkringsbolag som går att teckna även om utbudet är något mindre. De populäraste försäkringsbolagen för äldre hundar med bra villkor på den här sidan är Lassie, Agria och Hedvig. Samtliga av dessa erbjuder möjligheten att teckna en hundförsäkring utan åldersgräns.

Lassie-logo

Lassie

Lassie är ett av de populäraste försäkringsbolagen på Försäkrahunden. Försäkringen har ingen övre åldersgräns och ersättningsbeloppet som är ett av de högsta på marknaden sänks inte heller med åldern.

Ingen sänkning av ersättningsbelopp

Saknar åldersgräns för den med en äldre hund

 Samla kunskapspoäng (upp till 500 kr rabatt/år)

 Topprankade hos Konsumenternas

hedvig-400x400

Hedvig

Hedvig är ett annat försäkringsbolag som inte har någon övre åldersgräns. Generellt har Hedvig låga premier, bra försäkringsvillkor och flexibel självrisk och ersättningsnivå.

Saknar övre åldersgräns

Prisvärda försäkringar

Snabb skadereglering

Flexibel självrisk och ersättningsnivåer

agria-djurforsakring

Agria

Agria är synonymt med djurförsäkringar i Sverige och försäkringsbolaget erbjuder hundförsäkringar till hundar oavsett ålder. I Agrias försäkringar ingår alltid medicin och rehabolitering samt fria samtal till veterinär.

Störst på hundförsäkringar i Sverige

Medicin och rehab ingår

Fria samtal till veterinär

Högt rankade hos Konsumenternas

Vad kostar en försäkring till en gammal hund?

Priset för att försäkra en gammal hund varierar vanligtvis mellan cirka 650 – 1250 kr per månad. I vårt prisexempel var det mellan 60 – 80 % dyrare att försäkra en hund som var över 7 år kontra en hund som var 2 år. Det är däremot viktigt att tänka på att kostnaden på hundförsäkringen kan variera stort beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, vilken hundras det rör sig om samt vilken självrisk och ersättningsbelopp du väljer. Tänk också på att sjukdomar och skador din hund redan behandlats för i många fall inte täcks av den nya försäkringen.

Glöm inte nedsättning av ersättningsbelopp

En viktig del i försäkringen som många inte tänker på är att försäkringsbeloppet kan komma att sänkas efter att hunden fyllt 7 år. Hos vissa försäkringsbolag handlar det om en procentuell varje år fram till ett lägsta belopp medan andra gör ett avdrag med exempelvis 6000 kr per år. Lassie är däremot ett exempel på försäkringsbolag som inte sänker ersättningsbeloppet beroende på ålder.

Vad ska jag tänka på vid försäkring av en äldre hund?

När du ska försäkra en äldre hund finns det vissa saker som är bra att tänka på. Den kanske viktigaste punken är att tidigare sjukdomar och skador som har behandlats hos en veterinär inte täcks. Detta innebär att det ibland kan vara värt att stanna kvar vid det nuvarande försäkringbolaget även om det upplevs dyrt.

Var också noggrann med att jämföra flera alternativ eftersom vissa försäkringsbolag har en högre premie för äldre hundar än andra, här kan det skilja många tusenlappar om året. Sist men inte minst är det viktigt att tänka på karenstiden när bytet sker. Vissa försäkringsbolag erbjuder en övergång utan karenstid medan du hos andra är försäkrad från dag 1. Glöm inte heller att kolla bindningstiden innan du byter försäkring så att du inte betalar för två försäkringar under en tid.

Försäkrahunden
Logo