Färskfoder till hund

Allt du behöver veta om färskfoder till hund

Det har länge varit standard att ge hundar torrfoder, inte minst för att det är så praktiskt för oss människor. Nu har dock allt fler hundägare börjat upptäcka fördelarna som finns med färskfoder. Att intresset ökat innebär även att utbudet är större idag än tidigare. Vi kommer i den här texten att förklara varför färskfoder för hund är bra och presentera ett par produkter i kategorin färskfoder hund bäst i test.

Vilka färskfoder fördelar finns det då? En stor fördel är att den här fodertypen är mer naturlig för hunden i och med att det är en produkt som oftast har ett helt animaliskt innehåll. På samma sätt som att människan oftast föredrar färska produkter framför torrvaror så gäller också detta för de flesta hundar. Det färska fodret smakar helt enkelt bättre och har också ett mer sammansatt näringsinnehåll än vad du finner i torrfoder.

Färskfoder hund – hur fungerar det?

Färskfoder för hund är i regel mat som tillverkaren fryser in direkt efter tillagningen. Det bevarar smakerna och näringsämnena på bästa tänkbara sätt. Det vanliga är att du beställer färskfoder med frysleverans. Det är alltså djupfryst när du får hem det. Gör ett färskfoder hundtest så du vet om det fungerar till din hund och kan bedöma om det är god lösning långsiktigt. Ofta kan du få gratisprover från olika fabrikat där du köper ditt hundfoder.

färskfoder hund

Färskfoder från Mush, VOM och Halla

Du kan köpa stora förpackningar som är uppdelade i portioner, det är alltså inte mycket krångligare att utfodra hunden med färskfoder än att köpa en säck torrfoder. När tidningen Råd & Rön testade så utsåg de VOM:s kycklingköttbullar till vinnare, så det kan vara en bra produkt att börja med. Vissa hundar kan vara något avogt inställda första gången de får färskt foder framför nosen, men det hör till undantagen. Färskfoder valp brukar vara mycket populärt.

Är det nyttigare med färskfoder för din hund?

Om färskfoder eller torrfoder är nyttigast beror helt på vilka recept som har använts. Torrfoder av bra kvalitet brukar ha alla de vitaminer och mineraler som hunden behöver i lagom mängd. Färskt foder är dock “levande” på ett annat sätt och har mer antioxidanter och annat som försvinner ur maten med tiden. Färskfoder kan också vara ett fullfoder, om allt det som inte finns i råvarorna vid tillagningen blir tillsatta.

Vad ska du välja när utbudet är så stort? Satsa på ett känt fabrikat som till exempel Vaisto och deras variant nöt-gris-kyckling. Då får du ett helfoder som inte saknar något i fråga om vad din hund behöver och som har utprovats noga beträffande smak. Många som ger sina hundar färskfoder vittnar om att det har en positiv effekt. Pälsen kan få en ny lyster samtidigt som det naturligtvis är trevligt för hundarna att äta godare mat.

Forskningen visar att färskfoder för hund är bra

Tidigare fanns det ett visst motstånd mot färskfoder hund, men nu har det blivit så utbrett att det till och med forskats på färsk foder. En av de saker de kommit fram till är att hundar som äter färskfoder har en mer komplex tarmflora, vilket är positivt. När du ger hunden samma torrfoder varje dag blir bakterierna i hundens tarmar bra på att bryta ner just den maten. Hunden riskerar dock att bli dålig när du byter foder (forskningsstudien från Journal of Animal Science, 2018 kan du läsa här)

Mycket tyder på att hundar som äter rå mat (alltså färskfoder) drabbas av mindre sjukdomar. Ett känt problem med torrfoder är att alla ingredienser värms upp under högt tryck och hög temperatur. Proteiner och kolhydrater som tillagas tillsammans på det sättet kan bli toxiska. Tillagas proteiner och kolhydrater var och för sig för att sedan blandas uppstår inte det problemet. När du lagar färskfoder finns det mycket större möjligheter att anpassa tillagningen.

Vilket färskfoder ska jag välja?

Det finns en hel del olika alternativ för din hund inom färskfoder, precis som det gör för annat foder. Här listar vi tre favoriter som inkluderar många av de fördelarna som kommer med färskfoder.

FÄRSKFODER HUND BÄST I TEST

1. TASTE Kyckling Köttbullar från Vom

Bäst i test vinnaren från Vom heter TASTE Kyckling och består av kött, skinn och skrov från kyckling. En vanlig fråga är om det innehåller delar som innanmäten, huvuden eller klor och det gör det inte. Enligt Vom är det speciellt populärt bland hundar med allergier. Produktserien TASTE från Vom kan fungera som tilläggsfoder till antingen en råfoderdiet eller torrfoder men likaväl som vanlig diet. En påse innehåller 560 gram.

Vom Taste Kyckling Köttbullar
Vom Taste Kyckling Köttbullar
40 kr
image

2. Vaisto Nöt-Gris-Kyckling Köttbullar

Mush populära Vaisto serie är ett komplett helfoder som inkluderar kött, ben och organ från nöt, gris och kyckling. Det ger en bra variation och många aminosyror och mineraler för din hund. Denna mix är till för den lite kräsnare hunden, med mildare smaker. Produkten är naturlig utan tillsatser, konserveringsämnen eller spannmål. Innehåller 6% ben och 6% lever. En påse är 800 gram.

Vaisto Nöt Gris Kyckling Köttbullar
Vaisto Nöt Gris Kyckling Köttbullar
55 kr
image

3. Vom Puppy Helfoder

Vom Puppy helfoder ett populärt alternativ för färskfoder till valp. Puppy Helfoder innehåller fryst korv med kyckling, nötvom, lax, ägg, och nötlever. Det är också ett passande foder till dräktiga och digivande tikar. En förpackning innehåller 500 gram.

Vom Puppy Helfoder
Vom Puppy Helfoder
27 kr
image

Färskfoder hund har goda bakterier

Det är inte bara antioxidanter som försvinner ur torrfoder utan torrfoder är helt steriliserat. Det innebär att det inte finns några bakterier alls i fodret. Det kan låta som en bra sak, men hundar behöver (precis som vi människor) goda bakterier för att fungera. Det stärker bland annat immunförsvaret. Faktum att färskfoder hund har dessa bakterier kan vara den viktigaste förklaringen till varför denna typ av mat bidrar till friskare hundar.

Visst kan du köpa probiotica och ge som komplement till torrfoder, problemet är att det då oftast handlar om en specifik bakteriestam. Det kan vara bra i samband med att hunden har diarré eller en annan obalans i tarmen. Färskfoder innehåller dock många olika bakterier och som vi redan varit inne på är just komplexiteten en viktig hälsofaktor. Det eftersom olika bakterier helt enkelt är bra på att bryta ner olika födoämnen.

De viktigaste fördelarna med färskfoder till hundar

 • Färskfoder förlorar inte sina antioxidanter
 • Färskfoder har en komplex sammansättning av goda bakterier
 • Du kan få ditt foder levererat till ditt hem med frystransport

Avslutningsvis vill vi uppmuntra alla som inte testat färskfoder för hundar att ge det en chans, det kan vara ett enkelt sätt att förbättra din hunds hälsa. De extra kostnaderna kan vägas mot eventuellt insparade veterinärkostnader när du har en friskare hund. Dessutom är matglädjen större med färsk mat.

2 Kommentarer
 1. Svar Profilbild
  Ingela Hammar Wallentin oktober 9, 2020 at 4:55 e m

  Mina hundar gillar när jag tillagat de frysta hundköttbullarna.
  Ska de serveras råa?

  • Hej,

   Hundköttbullarna på den här sidan är är gjorda för att hundarna ska kunna äta dem råa. Enligt Vom kan man bland annat tina dem i kylskåp innan servering.
   Vi har svårt att svara på om det skulle vara dåligt för hunden att tillaga maten och det står inget på tillverkarnas hemsida. Därför föreslår vi att du kontaktar kundservice hos producenten av de köttbullarna du har valt.

   Hoppas att vi var till lite hjälp även om vi inte kunde svara direkt på frågan!

Lämna en kommentar

Försäkrahunden