Hundnytt

Billigaste Hundförsäkring

sovande hund

Vilken är den billigaste hundförsäkringen?

Letar du efter en billig hundförsäkring för din hund? I denna artikel ger vi dig svar på vilka av försäkringsbolagen som erbjuder de billigaste hundförsäkringarna. Här går vi också igenom vad som skiljer försäkringarna åt och ger några bra tips för dig som ska teckna en billig hundförsäkring.

Ett par av de vanligaste frågorna som hundägare skickar in till oss handlar om vilken som är den billigaste hundförsäkringen, en annan vanlig fråga är rakt på sak – bästa och billigaste hundförsäkring?

» Billigaste Hundförsäkring Labrador retriever
» Billigaste Hundförsäkring Chihuahua
» Billigaste Hundförsäkring Jämthund

Olika priser för hundförsäkring

Låt oss reda ut svaret på första frågan, vilka är egentligen billigast? Det enkla svaret är att försäkringsbolag ger olika priser beroende på flera faktorer.

 Priset skiljer sig från fall till fall, det finns inget försäkringsbolag som alltid är billigast

Så här jämför vi billigaste hundförsäkringarna

Tre av de vanligaste hundraserna enligt Svenska Kennelklubben är labrador retriever, chihuahua och jämthund. De tre hundraserna använder vi därför i jämförelsen.

Andra faktorer som påverkar är bostadsort vilket blev Stockholm, åldern är 10 månader samt hunden är kastrerad. Val av självrisk och ersättningsbelopp är så lika som möjligt och inga webbrabatter är inkluderade.

Billigaste Hundförsäkring Labrador retriever

Billigast
Belopp
Självrisk
Hane
Tik
Teckna
1. ICA
30 000 kr
Fast: 3 000 kr
1 689 kr/år
1 784 kr/år
2. Svedea
30 000 kr
Fast: 2 500 kr
1 710 kr/år
1 792 kr/år
3. Folksam
25 000 kr
Fast: 3 000 kr
1 804 kr/år
1 804 kr/år

Billigaste Hundförsäkring Chihuahua

Billigast
Belopp
Självrisk
Hane
Tik
Teckna
1. Svedea
30 000 kr
Fast: 2 500 kr
1 575 kr/år
1 694 kr/år
2. ICA
30 000 kr
Fast: 3 000 kr
1 699 kr/år
1 797 kr/år
3. Agria
30 000 kr
Fast: 2 950 kr
1 922 kr/år
1 998 kr/år

Billigaste Hundförsäkring Jämthund

Billigast
Belopp
Självrisk
Hane
Tik
Teckna
1. Svedea
30 000 kr
Fast: 2 500 kr
1 198 kr/år
1 288 kr/år
2. ICA
30 000 kr
Fast: 3 000 kr
1 283 kr/år
1 349 kr/år
3. If
30 000 kr
Fast: 2 950 kr
1 398 kr/år
1 398 kr/år

Försäkringsbolag som generellt är billigare

I vår undersökning återkommer två försäkringsbolag som billigare än sina konkurrenter. Svedea och ICA Försäkring erbjuder genomgående billiga alternativ. En anledning kan vara att det är relativt nya på djurförsäkringsmarknaden och därför väljer att erbjuda ett billigare pris för att ta sig in på marknaden. Även Folksam kan nämnas kommer strax därefter i många av jämförelserna.

hundtass Moderna Försäkringar erbjuder väldigt populära hundförsäkringar med betydligt lägre fast självrisk. Ersättningsbeloppet är även högre vilket gör att priserna går upp ett par hundra kronor.

Självrisk och ersättning påverkar priset

Det finns flera faktorer som kommer påverka din försäkringspremie i mer eller mindre skala. Framförallt ersättningsbelopp och självrisk är två val som spelar stor roll. Många försäkringsbolag är flexibla här med olika belopp och självriskalternativ.

Hundförsäkringens ersättningsbelopp  

Ersättningsbeloppet är antal kronor du kan få ut per år från försäkringsbolaget. Högre ersättningsbelopp (mer pengar till eventuell ersättning) ger en högre premie. Här varierar beloppen väldigt mycket, en billig hundförsäkring betyder att du väljer ett lägre ersättningsbelopp.

Fast och rörlig självrisk

Försäkringsbolagen delar in självrisk i en fast och en rörlig del. Den fasta självrisken är en engångskostnad och betalas vid första veterinärbesöket. Därefter kommer en självriskperiod (allt från 120 – 365 dagar) där du slipper betala ytterligare fast självrisk vid återkommande besök under denna period.

Rörliga självrisken är som standard mellan 15 eller 25 %. Som med vilken annan försäkring som helst går det alltså att balansera hur hög självrisk du vill ha mot månadskostnaden. Högre självrisk, lägre årspremie eller lägre rörlig självrisk och högre årspremie.

Olika saker som påverkar priset på din hundförsäkring är:

 Var du bor
 Hundens ras
 Kön på hunden
 Vilken försäkring du väljer
 Ersättningsbelopp
 Självrisk
 Tillägg

Till och med Konkurrensverket (rapportserie 2018:6) nämner bristen på pristransparens hos djurförsäkringar som ett stort problem. Därför försöker vi i denna artikel ta fram en generell bedömning av den billigaste hundförsäkringen genom att välja tre vanliga hundraser och presentera priset utifrån populära ersättnings- och självriskval.

Är billigast hundförsäkring bäst?

Det beror på vilket skydd som förväntas inkluderas i hundförsäkringen. Till exempel är veterinärkostnader ofta väldigt dyrt, ett ersättningsbelopp på 25 000 kr kanske inte täcker hela summan. Vi rekommenderar hundägare lite högre ersättningsbelopp för att vara säkra på att eventuella kostnader faktiskt inkluderas i ersättningen.

Självrisk däremot är ofta helt individuellt vad som passar hundägaren. Endel förespråkar högre fast och rörlig självrisk till en lägre årspremie medans andra vill ha låg självrisk men med en dyrare årspremie. I slutändan är det allra viktigaste att hunden har ett tryggt skydd om olyckan är framme. För majoriteten av hundägarna är en hundförsäkring ett väldigt ekonomiskt beslut under hela hundens livslängd.

[kkstarratings]

3 Kommentarer
 1. Har Svedea för bägge mina, labrador och boston terrier. Varit nöjd än så länge 🙂

 2. Svar
  Mona Kerttu Eriksson augusti 19, 2019 at 8:49 f m

  Betyder också i slutändan när man lyfter på alla stenarna där trygghet är viktigt och framför allt
  hur man blir behandlad av försäkringsbolaget när saker med hunden börjar hända direktreglering av försäkringsbolaget är en viktig punkt. Att få människor att ej tveka att gå till veterinären. Det kan bli kostsamt för den enskilde. Bra med konkurrans!

  • Hej Mona,

   Du har helt rätt, i slutändan handlar det om en trygghet där kundbemötande och hantering av försäkringsärenden otroligt viktigt!

Lämna en kommentar