Bilbälte till hund

Allt du behöver veta om bilsele till hund och bäst i test

Enligt lag ska din hund på något sätt vara instängd eller kopplad i bilen, antingen med en hundbur, grind, galler eller en bilsele. Om du inte har plats till hunden i backluckan är därför ett bilbälte det bästa valet för din hunds säkerhet. I denna artikel går vi igenom mer om bilbälte för hund och vilka modeller som är populära bland andra hundägare.

Det tål att upprepas att det är olagligt att ha din hund lös i bilen då även hunden ska skyddas från skador vid krock eller hårda inbromsningar. Det är självklart viktigt att du väljer ett säkerhetsbälte som är testat och godkänt för att vara säker på att din hund är trygg när ni åker bil. Det är du som hundägare som har ansvaret att skydda din hund.

  Det är olagligt att ha hunden lös i bilen
  Ett bilbälte är ett säkert alternativ

Varför ska du ha säkerhetsbälte till hund?

Det finns många anledningar till varför du bör ha ett säkerhetsbälte till din hund och den första är förstås för att lagen säger att din hund inte får sitta lös. För många människor är det en självklarhet att ha med sig hunden på resan och då är det viktigt att hunden sitter säkert. Det är en fara både för hunden och människorna i bilen om denne är lös vid en kollision. Det är inte säkert att sätta fast din hund i det vanliga bältet utan du måste ha ett speciellt bälte till hunden. Om du inte har plats till en hundbur i din bil, eller av någon annan anledning väljer bort det alternativet är det därför viktigt att du investerar i en bra och säker bilsele till din hund.

“Det är inte säkert att sätta fast din hund i det vanliga bältet utan du måste ha ett speciellt bälte till hunden.”

Det finns bilselar som är speciellt anpassade för hundar i bil och de finns i flera olika storlekar. Du kan sätta fast dem i det vanliga säkerhetsbältet och de passar hunden bra. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför så att bältet hinner ta stopp innan hunden åker in i det. Det finns också vissa förlängningar till den här typen av bilselar om det behövs. För vissa hundar kan bilresor upplevas stressande, tänk därför på att rasta hunden regelbundet och att aldrig lämna din hund ensam i bilen.

Vilket hundbälte ska jag välja?

Det finns många olika bilselar till hund som du kan välja mellan. Priserna, tillverkare och modeller skiljer sig åt rätt mycket. Viktigaste är att du väljer ett säkert bälte som sitter bra och inte skaver för hunden.

BILBÄLTE HUND BÄST I TEST

1. Mim Allsafe

Ett av de populäraste märkena heter MiM, en svensk tillverkare med gott rykte inom transportlösningar för djur. MiM Allsafe är en bilsele som finns i fyra olika storlekar. Den är både krocktestad och godkänd för bruk i Sverige och den fästs enkelt i det vanliga bilbältet vilket gör att den passar till alla bilar. Själva selen är Y-formad och vadderad med ett gummifoder som förhindrar skav. På grund av passformen är denna sele också populär även under promenader.

MiM Allsafe Bilsele
MiM Allsafe Bilsele
695 kr 799 kr
image

2. Trixie Bilsele Dog Protect

Dog Protect från Trixie är en annan populär lite billigare bilsele som är bekväm för din hund, tack vare den extra stoppningen kring mage, bröst och hals. Precis som All Safe passar den i alla typer av bilar och har en stötdämpande effekt. Selen kan också användas som en ledande sele.

Trixie Bilsele Dog Protect
Trixie Bilsele Dog Protect
249 kr 299 kr
image

3. Ezydog Promenad & Bilsele

Nummer tre på listan kommer från Ezydog. Passar bra för dig som letar efter en lite mer allround variant av selar men som också fungerar bra att använda i bilen. Den finns i hela sju olika storlekar och fungerar både till promenader, bilturer och löpning med din hund. Bröstplattan är vadderad för bra bekvämlighet.

Ezydog Promenad & Bilsele
Ezydog Promenad & Bilsele
389 kr
image

Hundens säkerhet

Att se till att din hund är säker under bilfärden är ditt ansvar som ägare och om du har en mindre bil där en bur inte får plats är det bästa alternativet ett bilbälte till hund. Om du har hunden lös bryter du inte bara mot lagen, det innebär också att du kanske inte får ut pengar från hundförsäkringen om din hund skadas under bilturen. Det är en förutsättning att du följer lagen för att försäkringsbolaget ska kunna betala ut ersättning till dig. Dessutom är det säkert för både dig som förare och dina passagerare att ha hunden fastspänd, då en hund väger många gånger mer vid en kollision och kan skada både er och sig själv.

1 Kommentar
  1. Har en Labrador Retriver (14 kg) och använt MIM All safe bilbälte och är väldigt nöjd! Har testat andra selar men denna känns säkrast och enkel att sätta fast.

    Vänliga hälsningar // Linn

Lämna en kommentar

Försäkrahunden