Avmaskning hund

Bra att veta om avmaskning

Det är viktigt med avmaskning av hund, speciellt när det kommer till valp avmaskning. En vuxen hund behöver inte avmaskas regelbundet utan enbart när du vet att hunden har mask. Det är dock desto viktigare när hunden är valp och oftast är det någonting som uppfödaren tar hand om. Kontrollera gärna med denne att valpen fått samtliga doser.

Tecken på mask – vilka är symptomen?

Det är inte alltid det ger några symptom när det kommer till mask, men om din hund har mycket mask kan det leda till kräkningar, diarréer och avmagring. Ibland kan du också se bandmaskar i hundens avföring eller spolmaskar i hundens kräk, men det är inte alltid det är synligt för blotta ögat. Andra tecken på mask förutom diarré, kräkningar och avmagring är glanslös päls och hosta. Om du är osäker kan du kostnadsfritt (om du har hundförsäkring) kontakta FirstVet som erbjuder veterinärhjälp i mobilen.

Avföringsprov/träckprov

Om du är osäker på om din hund behöver avmaskas kan du välja mellan två alternativ för att kontrollera om så är fallet. Du kan antingen be din veterinär ta ett avföringsprov på din hund eller så kan du köpa ett kitet “Kollamasken” på apoteket som är avsett för avföringsprov och som du sedan skickar till ett labb för analys.

avmaskning-medicin

Vanliga sorters avmaskningsmedel

Avmaskning hund – olika typer av läkemedel

Det finns olika typer av läkemedel som du kan använda dig av för att avmaska din hund och många av dem kan köpa receptfritt på apoteket. De receptfria produkterna består av salva och tabletter och de botar bland annat spolmask. Spolmask är speciellt vanligt hos valpar och det är därför viktigt att de avmaskas innan försäljning.

Tabletter för avmaskning av hund

Tabletter är den vanligaste varianten av avmaskningsmedel till hund och det finns olika fabrikat och olika styrka att välja mellan. Det finns till exempel Milbemax vet. för hundar i olika storlekar. Oftast ges tabletterna ett antal dagar i följd och upprepas några veckor senare om maskinfektionen varit konstaterad. I bipacksedlarna kan du läsa exakt vilka maskar som behandlas av tabletterna.

Pasta, oral lösning och spot-on

Vissa hundägare föredrar att behandla sina hundar med en pasta eller en oral lösning, beroende på olika orsaker. Det finns varianter från varumärken så som Axilur vet. och Banminth vet. och även dessa hittas på vanliga apotek. Även vid behandling med oral lösning eller pasta ska behandlingen upprepas efter en viss tid för att säkerställa att masken försvinner helt.

Sen finns det hundar som verkligen gör det svårt för husse genom att vägra läkemedel som tas oralt, oavsett om det är tabletter eller lösning/pasta. Spot-on-preparat som droppas på huden finns då tillgängliga, men enbart med recept från veterinär. Du kan alltid få råd och tips av både veterinär och apotekspersonal för att hitta en passande produkt.

Veterinär i mobilen

firstvet logoGratis för alla med hundförsäkring. Råd, behandling eller remiss. Öppet alla dagar – dygnet runt

Avmaskning hund inför resan

Det finns flera olika avmaskningsmedel hund som sagt, men om du ska avmaska inför en resa är det viktigt att du kontrollerar lagarna i landet du ska resa till då särskilda regler kring avmaskning gäller. Det finns bra och uppdaterad information att ta del av på Jordbruksverkets hemsida. Tänk på att det är du som reser med hunden som bär ansvaret att alla regler efterföljs.

Många länder (bland annat Norge) kräver att du ska avmaska din hund hos veterinär innan den får komma in i landet och ha med intyg på detta. En av anledningarna är på grund av dvärgbandmask från räven som annars kan sprida sig. Denna typ av avmaskning sker hos veterinär vilket oftast kräver att du bokat tid.

Vid utlandsresor med hund  gäller särskilda regler och krav för avmaskning. Det är du som reser med djur som har ansvar för att alla villkor är uppfyllda. Du måste ta reda på vilka bestämmelser som gäller för just det land du ska till vid den tidpunkt du ska resa. Utförlig och uppdaterad information finns på Jordbrukverkets hemsida. Du kan också kontakta respektive lands ambassad inför din resa.

Avmaskning hund – Smittvägar

En valp kan smittas av mask redan i tikens mage eller via bröstmjölken och därför ska de avmaskas regelbundet. Vuxna hundar smittas oftast genom att få i sig ägg i omgivningen eller från att de äter smågnagare som bär på smittan. Jakthundar, brukshundar och kennelhundar löper en större risk att smittas, detsamma gäller för resande hundar.

Olika typer av mask

Om din hund har mask bör du veta att det finns olika varianter av mask hundar kan drabbas av. Bandmask är en typ av mask som du oftast enbart märker genom att du ser den i avföringen. Spolmask är den parasit som är vanlig hos hundvalpar och som kan fås redan innan födseln. Det förekommer även andra typer av mask.

Sammanfattning gällande avmaskning hund

Att avmaska sin hund är ingenting som ska göras regelbundet, förutom på valpar. Valpar smittas enkelt av mask i livmodern eller när de diar och därför ska de avmaskas regelbundet. Vuxna hundar ska enbart avmaskas om du vet att mask förekommer. Det finns flera olika preparat att välja mellan som alla kan köpas på apoteket.

Dela med dig av dina åsikter

Lämna en kommentar

Försäkrahunden